Gallerier – Göteborg

Det finns många gallerier i Göteborg som fokuserar på vitt skilda konstinriktningar. Utbudet är stort och det finns något för alla – dock kan det vara värt att vara lite påläst innan för att få ut det mesta av besöket.

Vi har satt ihop en guide för dig som är ute efter en trevlig konstupplevelse. Hoppas du blir inspirerad!

Konstgalleri – Göteborg. Inspireras av våra tre favoritgallerier!

Galleri Backlund

Galleriet är ett av de större gallerierna i staden och utbudet består av såväl etablerade som lite mer okända konstnärer. Konsten som visas upp är en blandning mellan separat- och samlingsutställningar. Galleri Backlund ger årligen åtta stora utställningar.

Utöver utställningarna är verksamheten inriktad på att vara konstförmedlare, kunskapsförmedlare (inom konsthistoria) och anordnare av event med konstinriktning. Bland utställningarna 2020 finns ett flertal kända namn inom konstvärlden men ett namn sticker ut lite mer än andra - Michael Persbrandt har en utställning framåt våren.

Passar dig som:

  • Vill se ett brett och skiftande utbud
  • Är intresserad av etablerade och nykomlingars verk
  • Gärna går på konstevent (AW, vernissage, föredrag)

Låter det intressant? Se nedan för mer information!

Galleri Backlund är en guldgruva för dig som är konstintresserad - ett brett utbud av konst, växlande utställningar och värd för många aktiviteter inom området. För att inte missa något intressant evenemang - håll koll på galleriets hemsida för senaste nytt och uppdaterad kalender.

Öppettider: måndag-torsdag 12–18, fredag 12–17, lördag-söndag 12–15

Adress: Karl Gustavsgatan 13, 411 25, Göteborg

Galleri Thomassen

Detta galleri fokuserar på att visa upp den samtida konstscenen. Galleriet representerar etablerade konstnärer samt en ny våg av konstnärer som är på väg att slå igenom. Fokus är på att introducera och lyfta fram sina representerade konstnärer till en bredare publik samt att vara en plattform för den lokala konstscenen.

Missa inte ”Lilla galleriet” som lyfter fram unga konstnärer med stor potential. Ofta visas lokala förmågor upp här vilket sammanfattar galleriet på ett bra sätt: samtidskonst med ung och lokal prägel blandat med verk från mer etablerade konstnärer (främst från Skandinavien och Berlin).

Passar dig som:

  • Uppskattar ett omväxlande program
  • Vill se samtidskonst
  • Är intresserad av både etablerat och nytt

Låter det intressant? Se nedan för mer information!

Galleriet en aktiv aktör med ett fullspäckat schema. Här hittar du både vernissager och utställningar i kalendern. Får att hålla dig uppdaterad rekommenderar vi att du håller koll på Galleri Thomassens hemsida.

Öppettider: tisdag-torsdag 12–18, fredag-lördag 12–16, söndag 12–15

Adress: Götabergsgatan 32, 411 34, Göteborg

Galleri Fredstan

Här har vi ett lättillgängligt alternativ några minuters gång från Centralstationen. Det centrala galleriet förfogar över hela 1500 kvm. Här är det fokus på tillfälliga utställningar som lockar en bred publik. Galleri Fredstan har trots sin korta öppettid (våren 2018) hunnit med att vara värd åt flera utställningar som dragit mycket folk i Göteborg.

Bland de mer uppmärksammade utställningarna märks The Art of Banksy (om den kontroversiella och mytomspunna street art-artisten Banksy) och Legendary Louis Vuitton Bags & Trunks The Exhibition (där samlarobjekt från modemärkets anrika historia visades upp).

Galleriet passar dig som:

  • Är intresserad av konst och föremål från förr
  • Vill kombinera shopping med konstutställningar
  • Inte söker efter en specifik konstinriktning

Låter det intressant? Se nedan för mer information!

Då detta galleri fokuserar på tillfälliga utställningar kan det vara en bra idé att kolla upp vilken utställning som är igång de datumen du har möjlighet att besöka galleriet. Utställningar offentliggörs på denna sajt - hoppas det är något som passar dig!

Öppettider: beroende på utställning

Adress: Södra Hamngatan 55, 411 06, Göteborg

Kolla också in: